Pierogi ruskie babci Marianki
Składniki:
Ciasto:
- 2 pełne szklanki mąki
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 1 szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g twarogu
- 100 g cebuli
- 50 ml oleju Kujawski tłoczonego na zimno słonecznikowego
- 20 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 1 mały pęczek dymki lub szczypiorku
- ½ łyżeczki majeranku
- sól
Przygotowanie:
KROK 1
Z mąki, ciepłej wody i soli zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe. Odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
KROK 2
Posiekaną cebulę rumienimy na oleju Kujawski 3 ziarna.
KROK 3
Ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z twarogiem. Dodajemy podsmażoną cebulę, majeranek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
KROK 4
Ciasto pierogowe cienko wałkujemy, wykrawamy kółka okrągłą foremką lub szklanką i lepimy pierogi ulubioną metodą.
KROK 5
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 1,5-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Od razu po odcedzeniu polewamy olejem słonecznikowym i posypujemy posiekaną dymką.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina